Basisprincipes voor digitaal toetsen (Bereid je voor in slechts 7 stappen)

In de afgelopen tijd is de wijze waarop wordt getoetst drastisch veranderd. Zorg dat je nooit meer voor verrassingen komt te staan door je zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst. Stoom ook jouw organisatie, in slechts 7 stappen, klaar om altijd en overal digitaal te toetsen.

Image

1. Kies de snelheid die bij jouw organisatie past

Als je de keuze maakt om te digitaliseren denk dan goed na over de wijze waarop. Uiteraard vraagt digitalisering om een investering, maar je kunt prima kiezen voor een gefaseerde aanpak. Kies in eerste instantie bijvoorbeeld voor het digitaliseren van versie examens (dit vraagt om een minimale investering in vragenbanken) en neem ze af op vaste momenten. Je kunt prima klein beginnen en digitale toetsing gefaseerd invoeren.

Heb je al een aantal stappen gezet of geef je direct de voorkeur aan een complete overgang naar digitaal toetsen download dan onze checklist om niets te vergeten.

Image

2. Zorg voor passende software

Ga op zoek naar software die over alle elementen beschikt die voor toetsen binnen jouw organisatie van belang zijn. Er is veel aanbod en wellicht zijn bepaalde onderdelen in het toetsproces binnen jouw organisatie reeds geautomatiseerd. Kies in dat geval voor losse ‘aanvullende’ modules om op die manier het complete proces digitaal te ondersteunen.

Let op: Je bent er niet met online leren

Er wordt veel gebruik gemaakt van Learning Management Systemen (LMS) waarmee studeren op afstand vrij gemakkelijk vormgegeven wordt. Het erkennen en waarderen of certificeren van opgedane kennis is echter een ander verhaal. Dit vraagt om specifieke end-to-end toetssoftware die het complete toetsproces afdekt én tegelijkertijd schaalbaar en stabiel is. Bovendien wil je de mogelijkheid hebben om onderliggende analyses te draaien en blind kunnen vertrouwen op de veiligheid van het systeem. Ondanks dat een LMS vaak de mogelijkheid biedt om (formatief) te toetsen, stelt een summatieve toets aanvullende eisen. Lees ook over de vergelijking van een LMS en toetssysteem.

Image

3. Creëer de optimale toetservaring

Zorg dat je oog hebt voor gebruikersgemak, veiligheid en betrouwbaarheid. Op die manier is en blijft toetsen voor alle betrokkenen een prettige bezigheid. Regel alle elementen met creativiteit en flexibiliteit optimaal in, van afname (voor de kandidaat), ontwikkeling (voor de toetsontwikkelaar) tot beoordeling (voor de corrector).

4. Online proctoring

Ga tevens met de tijd mee en zorg dat je bent voorbereid op een eventuele nieuwe lockdown door examinering op elk moment, op elke plek te faciliteren. Met online proctoring komt deze manier van toetsafname met online toezicht op afstand binnen handbereik. Lees meer over het waarom en de voor- en nadelen van online proctoring.

5. Let op privacy

Als het gaat om examinering in het algemeen, maar specifiek bij online proctoring, speelt privacy een belangrijke rol. Zorg dat je ook op dit vlak niet voor verrassingen komt te staan en bereid alles goed voor. Wees transparant en neem de AVG richtlijnen in acht.

Image

6. Wees alert op fraude

Zolang kandidaten er belang bij hebben blijft frauderen aan de orde. Ook al volgen de veiligheidstechnieken elkaar in rap tempo op, het loont om na te denken over hoe je examenfraude voorkomt en hoe te handelen wanneer zich een fraudegeval voordoet.

7. You can do it!

Last but not least: maak je geen zorgen! Er zijn veel voorkomende fabels over digitaal toetsen. Zo denken veel mensen dat digitale toetsing duur is of dat maatwerk niet tot de mogelijkheden behoort. Het is simpeler dan je denkt! We hebben 9 fabels over digitaal toetsen voor je op een rijtje gezet en leggen je uit waarom deze onjuist zijn.

Decor

Neem vrijblijvend contact met ons op