Ellipse
Image
BLOG

Digitaal examens afnemen via online proctoring

We kennen het allemaal wel. De dag van het examen is aangebroken. Door wat vertraging op het spoor, kom je net op tijd aan op de afnamelocatie. Je loopt de grote zaal binnen en voelt de spanning van de anderen. Niet alleen de onbekende omgeving en omgevingsgeluiden, maar ook de toezichthouders die je in de gaten houden maken je nerveus…

Gelukkig ondersteunt de techniek tegenwoordig ook andere vormen van examenafname en -toezicht, waardoor dit (voorgoed) tot het verleden behoort.

Image

Wat is online proctoring?

Online proctoring maakt het mogelijk om examens overal en op elk moment af te nemen middels surveillance op afstand. Mits de examenkandidaat op een plek zit mét internet. Natuurlijk moet de examenkandidaat altijd zelf eerst toestemming geven voor het verzamelen en opslaan van data en gegevens.

Er zijn drie vormen van online proctoring. Welke variant en bijbehorende mogelijkheden worden toegepast, is afhankelijk van de (maatschappelijke) waarde van het examen en de behoefte van de klant.

Live proctoring

Het online monitoren van de kandidaat gebeurt live door middel van geluidsopname, toegang tot het scherm, een webcam en/of mobiele telefoon. De toezichthouder (proctor) kan de kandidaat direct corrigeren of ingrijpen indien van toepassing en gewenst.

Opslag & controle

Nadat de examenafname heeft plaatsgevonden, kan de proctor het complete toetsmoment terugkijken. Zowel een opname van het computerscherm als de omstandigheden waarin de kandidaat het examen maakt. Denk bijvoorbeeld aan de examenruimte, de omgevingsgeluiden en/of het gedrag van de kandidaat.

Geautomatiseerde proctoring

Er worden tijdens de examenafname controles uitgevoerd door detectiesoftware die incidenten signaleert zoals afwijkend gedrag of geluiden uit de omgeving. De toezichthouder kan op basis daarvan achteraf eventuele fraude vaststellen.

Digitaal examens afnemen via online proctoring, zo werkt het

Image

Hoe wordt fraude voorkomen?

Fraudepreventie speelt een belangrijke rol bij examineren in het algemeen en zodoende ook bij online proctoring. Het gaat zowel om identiteitsfraude als fraude waarbij gebruik wordt gemaakt van hulpmiddelen. Op het vlak van identiteitsfraude zijn biometrische identificatie (handpalm-, gezichts- of stemherkenning) en keystrokes dynamics manieren om examenfraude tegen te gaan. Hierbij worden lichamelijke kenmerken en de manier waarop je je gedraagt gebruikt voor identificatie. Op het vlak van hulpmiddelen wordt de examenruimte gescreend door het gebruik van een webcam, mobiele camera en screensharing. Dit is slechts het topje van de ijsberg en de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel.

Hoe ziet de toekomst van examineren eruit?

Er zijn tal van innovaties in digitaal toetsen. Het is niet ondenkbaar dat technologische ontwikkelingen zoals artificial intelligence en virtual reality in de (nabije) toekomst een bijdrage leveren aan de verschillende vormen en fases van de examen logistiek (afname, toezicht, correctie). Denk aan het geautomatiseerd laten corrigeren van open vragen of je skills testen in een virtual reality omgeving. Momenteel is dit niet alleen kostbaar, maar staat het een en ander bovendien nog maar in de technologische kinderschoenen. Optimum Assessment volgt deze ontwikkelingen op de voet en uiteraard houden we je hiervan op de hoogte via onze blog en nieuwsbrief.

Decor

Meer weten?

Wil je meer weten over online proctoring en hoe het voor jou kan werken? Neem dan contact met ons op via 013 – 528 63 63 of vul het contactformulier in.