Bij toetsende organisaties staat fraudepreventie tegenwoordig hoog op de agenda. Dit is logisch, aangezien examenfraude desastreuze gevolgen kan hebben. Op welke manier er examenfraude wordt gepleegd en wat je ertegen kunt doen, lees je in deze blog.
Examenfraude vindt op tal van manieren plaats. Veelvoorkomende vormen van hedendaagse examenfraude zijn: identiteitsfraude (1) , fraude door het gebruik van (technologische) hulpmiddelen (2) en diefstal van examens (3).
Wanneer iemand de persoonsgegevens van een ander gebruikt bij het afleggen van een examen, is er sprake van identiteitsfraude. Door de snelle technologische ontwikkelingen wordt het echter steeds lastiger om bij (online) examens identiteitsfraude te plegen. De identificatieplicht wordt steeds strenger en explicieter, waardoor met steeds meer zekerheid kan worden vastgesteld dat de juiste persoon het examen maakt. Een positieve ontwikkeling, dus!
Wie denkt dat tegenwoordig fraude alleen maar voorkomt via technische hulpmiddelen, heeft het mis. Ouderwets spieken via briefjes, aantekeningen op je hand of een notitie in je grafische rekenmachine, zijn nog steeds aan de orde. Echter beperkt het zich niet meer tot dit soort ‘simpele’ spiektechnieken. Met high tech apparatuur die niet of nauwelijks te detecteren is, worden gegevens de examenzaal binnengesmokkeld. Denk aan geavanceerde accessoires zoals brillen of pennen waarmee de kandidaat informatie tot zich kan nemen. Of het gebruik van ‘onzichtbare’ oortjes om contact te leggen met personen buiten de examenzaal die de juiste antwoorden influisteren.
Naast dat de examenkandidaat zelf op allerlei manieren de uiteindelijke uitslag kan proberen te beïnvloeden, worden er ook in toenemende mate examenopgaven gedupliceerd. Dit kan simpelweg door het overschrijven van examenvragen of er worden schermopnames gemaakt. De bemachtigde examenvragen worden vervolgens gedeeld of zelfs verkocht.
Examendiefstal beperkt zich overigens niet tot kandidaten. Ook toezichthouders, vraagconstructeurs en/of docenten die toegang hebben tot de examencontent, komen van tijd tot tijd in de verleiding.
Vanwege de mogelijk grootse gevolgen van examenfraude is het vanzelfsprekend dat preventie bij toetsende organisaties hoog op de agenda staat. Hieronder een overzicht van mogelijke maatregelen.
Met biometrische identificatie kun je gericht identiteitsfraude tegen gaan. Lichamelijke kenmerken en gewoontes van een individu worden geregistreerd. Denk daarbij aan herkenning van de handpalm, het gezicht of de stem. Een andere toepassing is de analyse van ‘type-gewoonten’ met behulp van keystroke dynamics. Ieder individu die een toetsenbord gebruikt, heeft een eigen en identificeerbare manier van typen. Zo is er een patroon te maken voor iedere individuele examenkandidaat, wat gebruikt kan worden ter identificatie.
Data-analyse op een examen, kan afwijkingen in het gedrag van de examenkandidaat aan het licht brengen. Bij opvallende afwijkingen kan een verdachte situatie nader worden onderzocht. Bijvoorbeeld wanneer een kandidaat de eerste tien vragen opmerkelijk snel beantwoordt in vergelijking met de andere vragen. Ook wanneer iemand significant sneller klaar is met een examen dan anderen, kan dit de alarmbellen doen rinkelen. Achteraf kan er op basis van meerdere aspecten bepaald worden of er ook daadwerkelijk fraude is gepleegd.
Bij zowel schriftelijke als digitale examens is het belangrijk dat toezichthouders goed opgeleid zijn. Daarnaast kunnen camera’s of andere (elektronische) hulpmiddelen tijdens een examen als extra ondersteuning voor de surveillances dienen. Bij online proctoring wordt bijvoorbeeld de examenruimte van de kandidaat gescreend met een webcam, mobiele camera en screensharing. Hierbij wordt het scherm van de examenkandidaat op afstand gedeeld met de toezichthouder. Dit soort technologische snufjes versterken het toezicht. Echter zijn het juist deze technologische ontwikkelingen die maken dat kandidaten steeds nieuwe manieren vinden om de toezichthouders te slim af te zijn.
Is het examen of een aantal examenvragen gestolen en openbaar gemaakt? Dan is – afhankelijk van de hoeveelheid vragen die zijn gelekt – de enige oplossing het aanpassen van het examen. Denk aan het aanbrengen van variaties in vraagstellingen of het construeren van geheel nieuwe examenvragen. Op deze manier verklein je de kans dat vragen die op straat liggen nogmaals worden gesteld. Dit leidt er mogelijk toe dat deze vragen geen significante invloed hebben op de uitslag van toekomstige examens.
Ook in de toekomst blijft examenfraude een topic om rekening mee te houden. Zo lang kandidaten er belang bij hebben om te frauderen, wordt er naar nieuwe mogelijkheden gezocht. Het feit dat de tools die men inzet steeds geavanceerder zijn, maakt preventie niet gemakkelijker. Preventieve maatregelen zullen dan ook constant moeten worden aangescherpt en vernieuwd.
Ondanks alle mogelijkheden op het gebied van fraudepreventie moet examinering voor de kandidaat natuurlijk wel gebruiksvriendelijk en veilig blijven. De kunst is om nieuwe manieren van fraude zo veel mogelijk voor te blijven en zo snel mogelijk te anticiperen.
Door verschillende maatregelen of tools te combineren, zoals bijvoorbeeld biometrische identificatie en data forensics, behaal je het beste resultaat. Het draagvlak voor deze innovatieve toepassingen en geautomatiseerde hulpmiddelen moet echter nog groeien voordat dit integraal onderdeel zal uitmaken van een gangbaar examenproces.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem voor een vrijblijvend gesprek contact met ons op.
Neem dan contact met ons op via 013 – 528 63 63 of stuur een email naar info@optimumassessment.com.