Ellipse

Wat is formatief toetsen?

Wat is formatief toetsen?

Bij scholen en exameninstellingen zie je de term formatief toetsen vaak terugkomen. Maar wat is formatief toetsen precies? Formatief toetsen is gericht op toetsen en leren en heeft als doel de kandidaat beter te laten leren. Zo geef je bijvoorbeeld wel een cijfer, maar geldt dit cijfer als indicatie en kent dit oordeel geen gevolgen voor de kandidaat. Het vormt daardoor een prettige en effectieve manier van leren.

Formatief toetsen – een voorbeeld

De eindexamens zijn qua cijfers een belangrijk ijkmoment in het voortgezet onderwijs. Om leerlingen klaar te stomen, wordt er vaak gekozen voor zogenaamde proefexamens. De leerlingen maken hierbij weliswaar een toets, maar het cijfer telt niet mee voor het eindresultaat. Het examen heeft dus als doel om de leerlingen klaar te stomen voor de eindtoets.

De daadwerkelijke eindtoets zou in dit voorbeeld een summatieve toets zijn.

Voorbeelden van formatieve toetsen

Formatieve toetsing vindt op allerlei manieren plaats. Afhankelijk van waar de toets plaatsvindt zijn er verschillende omschrijvingen van een formatieve toets te bedenken. Je kunt dan denken aan de volgende termen:

  • Instaptoetsen;
  • Diagnostische toetsen;
  • Voorkennistoetsen;
  • Voorbeeldexamens;
  • Tussentijdse toetsen;
  • Zelftoetsen.

Feedback geven bij formatieve toetsen

Goede feedback is essentieel bij formatieve toetsing. Zonder deze feedback gaat de toets immers aan zijn doel voorbij. Lees meer: 4 tips voor het geven van feedback bij formatieve toetsing.

Kandidaten met faalangst?

Faalangstige kandidaten kunnen hun voordeel putten uit een formatieve toets. Zo presteren ze beter als zij regelmatige positieve feedback krijgen via dit type toets. Dankzij deze bevestiging neemt de angst voor de daadwerkelijke (eind)toets namelijk af.

Papieren of digitale formatieve toets?

Bij een papieren formatieve toets ben je beperkt in je feedbackmogelijkheden. Je werkt dan bijvoorbeeld met een antwoordblad waar het juiste antwoord en uitleg op vermeld staan. Kies je voor digitale formatieve toetsing dan kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van audiovisuele hulpmiddelen.

Niet alleen het feedback geven verloopt makkelijker via digitaal toetsen. Ook het verspreiden van vragen gaat een stuk eenvoudiger. Eerder schreven wij een blog over de voordelen van digitaal toetsen.

Contact

Wil je meer te weten komen over formatieve toetsing? Onze (toetsdeskundige) consultants helpen je graag op weg. Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Neem voor inspiratie ook zeker een kijkje in onze kennisbank! In onze maandelijkse nieuwsbrief en op onze LinkedIn-pagina kom je meer te weten over digitale toetsing en examinering.

Gerelateerde content

Vind snel antwoord