De wereldwijde digitalisering bevindt zich de afgelopen jaren in een stroomversnelling. Dit geldt ook voor toetsing en examinering, waar digitaal toetsen steeds meer de norm wordt. De mogelijkheden om digitaal te toetsen zijn binnen handbereik. Maar hoe krijg je zicht op waar je moet beginnen en hoe richt je dit in voor jouw organisatie? Op deze pagina lees je meer over het online afnemen van toetsen.
De tijden zijn voorbij dat je met pen en papier een examen moest maken. Tegenwoordig neem je toetsen af via computer, mobiele telefoon op een tablet. Je maakt hierbij van toetssoftware, zoals het Optimum Assessment Platform. Het enige dat je als examenkandidaat nodig hebt is een goede internetverbinding!
Digitaal toetsen kent veel voordelen. Dit geldt zowel voor kandidaten als voor de toetsende organisatie. Waar je bij papieren toetsing gebonden bent aan een vast examenmoment, ben je met digitaal toetsen altijd flexibel. Heb je een slecht handschrift? Dankzij digitale toetssoftware is dat geen probleem meer! Ook voor het hergebruik van toetsvragen is software zeer geschikt. Kortom: digitaal toetsen is uitstekende investering voor de lange termijn.
Er bestaan veel fabels over de inzet van digitale toetsing. Een van deze stellingen gaat over de kosten van digitaal toetsen. Is digitaal toetsen namelijk duur? Het ligt eraan of je deze vraag in het oog van de korte of lange termijn ziet. Een database met examenvragen opzetten is veel werk op de korte termijn. Maar de kosten heb je er al snel uit wanneer je het afzet tegen het herhaalde papieren toetsen!
Goede toetssoftware stelt je in staat om digitaal toetsen af te nemen. Om een optimale toetservaring te creëren kan je jouw toetcyclus volledig naar wensen inrichten. Zo kun je een toets:
Wanneer we het hebben over digitaal toetsen, hebben we het dan ook over examineren? Er bestaan wel degelijk verschillen tussen beide termen. Examinering gaat namelijk over een formele vorm van toetsing. Vaak zit er een certificaat of diploma vast aan een examen. Bij een toets is dit niet altijd het geval. Zo kan je bijvoorbeeld een tussentijdse toets afnemen waar geen (eind)oordeel geveld wordt.
Een formatieve toets is erop gericht de kandidaat beter te laten leren. Zo kan je wel een cijfer geven, maar dat cijfer geldt slechts als indicatie en heeft dus geen gevolgen voor de kandidaat. Je kunt een formatieve toets prima digitaal afnemen. Zo kan je na het beantwoorden van de kandidaat direct terugkoppelen waarom een vraag wel of niet fout beantwoord is. Dit helpt de kandidaat bij het beter begrijpen van de lesstof.
In tegenstelling tot een formatieve toets, vel je met een summatieve toets een (eind)oordeel over de kennis van de kandidaat. Aan dit (eind)oordeel hangen dus consequenties. Digitaal toetsen kan je helpen een summatief examen af te nemen. Hier hangen verschillende vereisten aan om de afname zo eerlijk en veilig mogelijk te laten verlopen!
Wil je veilig en betrouwbaar toetsen afnemen? Dan kan je gebruik maken van online proctoring (online surveillance). Door gebruik te maken van innovatieve hulpmiddelen kunnen kandidaten examen maken in hun vertrouwd thuis- of werkomgeving.
Een proces voor digitaal toetsen is nooit ‘af’. Er zijn altijd manieren om het niveau van je digitale toets naar een hoger plan te tillen. Dit kan uiteenlopen op verschillende vlakken. Denk aan het voorkomen van examenfraude of het psychometrisch verbeteren van je examenvragen. Voor wat betreft dit laatste zijn er een aantal termen van belang. Zo lees je in deze kennisbank meer over de volgende toetstechnische begrippen:
Meer weten over digitaal toetsen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg Optimum Assessment op LinkedIn. Kom je graag in contact met een van onze consultants? Neem dan contact met ons op!