Ellipse

Enkelvoudige hotspotvraag

Enkelvoudige hotspotvraag in digitale toetsing – wat is het precies?

Het is niet altijd eenvoudig om de juiste vraagsoort te kiezen bij (digitale) toetsing. Wanneer kies je bijvoorbeeld voor een enkelvoudige hotspotvraag? Wanneer kies je voor deze vraagsoort en wat zijn de bijzondere eigenschappen ervan?

Wat is een enkelvoudige hotspotvraag?

Een enkelvoudige hotspotvraag is een gesloten vraagsoort waarbij de kandidaat één specifiek gebied op een afbeelding moet selecteren. Het grafische element binnen deze vraagsoort is van groot belang. Als toetsconstructeur kan je bepaalde afbeeldingen gebruiken, zoals een kaart of een diagram. Dit maakt dat je nauwkeuriger kennis kan toetsen, bijvoorbeeld op het vlak van geografie of als het gaat om begrip van beeldmateriaal en illustraties.

Het verschil met een meervoudige hotspotvraag?

Het verschil tussen een enkelvoudige en meervoudige hotspotvraag is eenvoudig. Bij de meervoudige hotspotvraag kan de kandidaat meerdere antwoorden (hotspots) aanklikken binnen de gegeven afbeelding, waar er bij de enkelvoudige variant slechts één antwoordmogelijkheid is.

Tip: niet alle  digitale toetssoftware ondersteunt deze vraagsoort. Bepaal vooraf welke vraagsoorten het beste aansluiten bij jouw toetsen. Lees ook: Hoe kies je de juiste toetssoftware?

Voordelen

Een enkelvoudige hotspotvraag kent verschillende voordelen.

  • Specifieke kennis meten: Met behulp van deze vraagsoort kan je heel nauwkeurig specifieke kennis meten bij de kandidaat die andere vraagsoorten niet zo gemakkelijk kunnen achterhalen.
  • Leuk voor de kandidaat: Door sommige kandidaten wordt het examenmoment als zeer spannend ervaren, dit geldt zeker voor summatieve toetsing. Door te variëren in verschillende vraagsoorten wordt het maken van een toets een leuke en interactieve bezigheid! Tip: Lees ook meer over het gebruik van multimedia bij toetsen!
  • Geen verwarring bij de antwoordopties: Bij het gebruik van een vraagsoort met meerdere antwoordmogelijkheden, kan het zijn dat de antwoordopties verwarrend werken. Dit heeft gevolgen voor de validiteit van je toets. Bij de enkelvoudige hotspotvraag is dit niet het geval, aangezien de kandidaat bij het antwoord geven geen afleiding kent.

Nadelen

  • Vraag construeren kost tijd en kennis: Voor de toetsconstructeur kost het maken van deze vraag enige tijd en kennis van een toetssysteem. Het is namelijk belangrijk dat de juiste plaats op de kaart wordt aangegeven en dat dit correct wordt opgeslagen in het toetssysteem. Wist je trouwens dat Optimum Assessment Platform zeer gebruiksvriendelijk is?
  • Kans op afkijken: De enkelvoudige hotspotvraag is een in-het-oog-springende vraagsoort. Zitten de kandidaten in eenzelfde ruimte en maak je gebruik van versie-examens die niet ‘at random’ worden afgenomen? Dan zorgt deze vraagsoort mogelijk voor verleiding tot afkijken. Dit geldt natuurlijk niet als je gebruik maakt van online proctoring.
  • Goede visuele content is een must: een enkelvoudige hotspotvraag valt bij goede en duidelijke afbeeldingen. Als dit niet op orde is, kan dit de toetsprestaties van de kandidaten negatief beïnvloeden.

Tips

  • Duidelijkheid: Zorg ervoor dat de opdracht duidelijk is voor de kandidaat. Maak gebruik van heldere en begrijpelijke taal.
  • Specifieke doelstelling: Bedenk vooraf welk specifiek onderwerp je met de vraag wilt toetsen. Het is geen doel op zich om deze toetsvraag te gebruiken. Het moet wel toegevoegde waarde hebben.
  • Plaatsing van de hotspot: Bepaal zorgvuldig waar de hotspot geplaatst moet worden binnen de afbeelding.

Conclusie – Enkelvoudige hotspotvraag in (digitale) toetsing

In sommige gevallen van (digitale) toetsing biedt het gebruik van een enkelvoudige hotspotvraag een absolute meerwaarde. Kandidaten hebben slechts één antwoordmogelijkheid binnen deze vraagsoort. Dit zorgt ervoor dat je heel gericht bepaalde kennis kunt achterhalen. Het is echter belangrijk om kritisch te zijn over welke vraagsoorten je toepast. Wil je hier meer over weten? Optimum Assessment is jouw partner in digitaal toetsen.

Gerelateerde content

Vind snel antwoord