Ellipse

Wat zijn de voordelen van at random toetsen?

Image
BLOG

Wat zijn de voordelen van at random toetsen?

In ons vakgebied spreek je van een ‘at random toets’ als het gaat om een willekeurige opbouw van een examen. Dit resulteert in een uniek examen per kandidaat. Op dit moment is at random de meest gebruikte digitale toetsvorm. Maar er zijn nog genoeg organisaties die de stap van schriftelijk naar digitale toetsing nog niet (volledig) hebben gemaakt of gebruik maken van digitale (vaste) versie examens. In deze blog leggen we de voordelen van at random toetsen uit.   

Wat is het verschil tussen ‘vast’ en ‘at random’ toetsen?

Bij een vast (versie) examen, krijgt iedere kandidaat dezelfde vragen in dezelfde volgorde. Deze werkwijze wordt over het algemeen bij schriftelijke examens gebruikt, maar soms ook bij digitale examens.

De meest voorkomende digitale toetsvorm is echter at random. Bij at random toetsen worden vragen afzonderlijk van elkaar in een database gezet volgens een bepaalde structuur, ook wel een toetsmatrijs genoemd. Bijvoorbeeld de opbouw van de leerstof of het boek. Hierdoor ontstaat een vragenbank. Vervolgens worden vragen per onderdeel willekeurig geselecteerd uit deze vragenbank. Hierdoor maakt iedere kandidaat een uniek examen.

Voordelen at random toetsen

At random toetsen: de vijf belangrijkste voordelen

1. Een overzichtelijke vragenbank

De vragen in de database zijn onderverdeeld in verschillende onderwerpen. Hierdoor kun je goed zien of er voldoende examenvragen per onderwerp zijn opgenomen. Mocht je bijvoorbeeld door een verandering in de actualiteit de vragen van een bepaald onderwerp moeten wijzigen, dan kun je deze vragen gemakkelijk opzoeken.

2. Het ontwikkelproces is minder kwetsbaar en preciezer

Bij at random toetsen is het eenvoudig en voor de hand liggend om per onderwerp vragen te laten ontwikkelen door meerdere auteurs. Dat betekent een aanzienlijke versnelling in het ontwikkelproces, een verbetering van de controle op de voortgang van het ontwikkelproces en afname van de afhankelijkheid van één auteur. Daarnaast dwingt het auteurs om zich aan de exameneisen te houden. Als je er buiten gaat, kan er overlap ontstaan in een examen. En als je je niet precies aan het niveau van de exameneis houdt, komt de gelijkwaardigheid van toetsen in het gedrang. Leve die precisie, maar dat vraagt wel wat.

3. Kwaliteit exameneisen snel duidelijk

Je ziet precies welke exameneisen al dan niet voldoen of problemen opleveren, vaak al tijdens de ontwikkeling van de examenvragen. Een auteur heeft weinig speling en kan exameneisen waarvoor het lastig ontwikkelen is moeilijk omzeilen. Vraag auteurs dan ook om hun ervaringen in het werken met de exameneisen.

4. Beperkte ontwikkelkosten en tijd

Het is een stuk goedkoper om enkele vragen te onderhouden dan hele versies van toetsen te onderhouden; waarom is dat? Als er wijzigingen nodig zijn in een examen, komt het examen tijdelijk op non-actief te staan. Het scheelt natuurlijk enorm of één vraag of een heel examen op non-actief staat. In het eerste geval is er alleen maar een vervangende vraag nodig en in het tweede geval is er een heel examen nodig.

Overigens kost het opzetten van een at random vragenbank over het algemeen wat meer tijd. Zie het als een langetermijn investering.

5. Gemakkelijker automatisch hergebruik van vragen

Mocht de database nog weinig vragen bevatten, dan kan bij een herkansing een klein deel van de vragen opnieuw worden getrokken. Bij een at random toets worden de vragen los uit de database geselecteerd en automatisch gemengd met ‘nieuwe’ vragen. Door ook de volgorde aan te passen, herkent de kandidaat bij een herkansing de ‘oude’ vragen minder snel.  Bovendien kan men door te spelen met verschillende variabelen dezelfde vraag in een andere context plaatsen waardoor de kans dat de kandidaat de vraag herkent nog kleiner wordt.

Image

Te maken keuzes bij at random toetsen

Ga je starten met digitale toetsing en wil je een at random toets ontwikkelen? Bedenk dan dat het niet de bedoeling is om schriftelijke toets te kopiëren naar een digitale variant. Bij de ontwikkeling van een digitale toets komt namelijk veel meer kijken. Neem dan ook de tijd om goede keuzes te maken.

Welke vraagvormen zou je bijvoorbeeld willen gebruiken? Wat is de beste verhouding tussen kennis, inzichts- en toepassingsvragen? Moet je met andere dingen rekening houden in de vraagstelling?

Al met al is het zinvol om de opzet van de vragenbank te bespreken met deskundigen die het betreffende vakgebied goed beheersen. Zij kunnen goed beoordelen hoe zwaar een onderwerp moet wegen en hoe één en ander het beste kan worden getoetst.

Neem contact op

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem voor een vrijblijvend gesprek contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Decor

Meer weten over de voordelen van at random toetsen?

Neem dan contact met ons op via 013 – 528 63 63.