Ellipse

Beoordelaar

De rol van de beoordelaar in het tijdperk van digitale toetsing

Terwijl technologie de wereld van digitale toetsing drastisch verandert, blijft de menselijke inbreng essentieel. Hoewel vaak over het hoofd gezien, is de toetsbeoordelaar of -corrector bij het beoordelen van open vragen van groot belang. In dit artikel duiken we dieper in deze rol en laten we zien hoe de toetssoftware van Optimum Assessment kan ondersteunen.   

Open vragen in een wereld met gesloten vragen

Er valt veel te zeggen voor gesloten vragen in een digitale toetsomgeving: ze zijn objectief en snel te beoordelen. Maar open vragen bieden ook een unieke waarde. Zelfs in een digitale toets geven ze een uitgebreider inzicht in het kennisniveau en het denkproces van de kandidaat.

De rol van de beoordelaar van open vragen

Correctoren zijn een belangrijke pion in het borgen van eerlijke en objectieve digitale toetsing. De beoordelaar kijkt (net zoals bij schriftelijke toetsen) de open toetsvragen handmatig na en verwerkt de score (en eventuele feedback) in het systeem. Daarbij is het zaak zo objectief en consistent mogelijk te zijn.

Toetssoftware en de beoordelaar

Digitale toetssoftware kan de beoordelaar enorm ondersteunen in zijn werkzaamheden. Neem nou Optimum Marking: het centrale dashboard stelt je in staat om het correctieproces te beheren. Zoals workflow-assistance opties, waarmee samen met collega’s de workload efficiënt en pragmatisch verdeelt kan worden. Of de optie om opmerkingen toe te voegen voor latere correctierondes. En natuurlijk AI-ondersteuning tijdens het correctieproces!

Samenwerken als antwoord op subjectiviteit

Streven we niet allemaal naar nauwkeurigheid en eerlijkheid in toetsing? Eén manier om subjectiviteit te beperken, is door samen te werken met andere correctoren. Dankzij de innovatieve workflowbeheerfuncties van onze software kunnen verschillende correctoren specifieke delen van een examen beoordelen. Dit helpt om mogelijke vooroordelen in de beoordelingen te verminderen. Zo kan jij je concentreren op vraag 1, terwijl een collega zich focust op vraag 2. Hierdoor kunnen we het HORN– of HALO-effect bij het beoordelen van open vragen vermijden.

Innovatie met behoud van menselijke waarde

Ook al leven we in het digitale tijdperk, voor open vragen is de beoordelaar nog altijd onmisbaar. Dat snappen wij bij Optimum Assessment maar al te goed. Daarom hebben we Optimum Marking ontwikkeld, een tool die de rol van toetsbeoordelaar niet vervangt, maar juist versterkt. Ben je klaar voor de toekomst van toetsing? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde content

Vind snel antwoord