Ellipse

Wat is een toetsmatrijs?

Wat is een toetsmatrijs?

Voor wie niet dagelijks met examens te maken heeft, is een toetsmatrijs misschien een onbekende term. Dit terwijl het een onwijs handig hulpmiddel is voor (digitaal) toetsen. In dit artikel lees je meer over de betekenis van een toetsmatrijs. Ook kom je meer te weten over de voordelen ervan ten aanzien van het examen, de kandidaat en de docent of examencommissie.

Betekenis van een toetsmatrijs

Wat is een toetsmatrijs? Een toetsmatrijs is in feite niet meer dan een matrijs voor een toets. Hierbij staat een matrijs voor een mal of gietvorm. Een matrijs voor een toets is dus als een plattegrond van het examen!

Door de vragen (items) van jouw toets in een bepaalde vorm te gieten zorg je voor overzicht. Je krijgt dan een onderverdeling van de te toetsen lesstof en de examenvragen die daarbij horen.

Validiteit van een toets

Je kunt de validiteit van een toets vergroten door een toetsmatrijs in te zetten. Bij een hoge validiteit (of geldigheid) meet het examen wat het zou moeten meten. Hierbij toets je de leerstof op het niveau dat volgens de leerdoelen benodigd is. Deze leerdoelen (of eindtermen) geven duidelijkheid wat een kandidaat moet beheersen qua kennis, inzicht en vaardigheden. Als je deze onderdelen specificeert helpt een toetsmatrijs je deze aan bod te laten komen in het examen. Stel dat je drie primaire leerdoelen voor ogen hebt, dan kan dit je helpen de vragen te structureren en onderverdelen.

Voordelen van een toetsmatrijs

Een toetsmatrijs kent verschillende voordelen. Dit geldt zowel voor het examen, de kandidaat en de docent of examencommissie. Deze groepen worden hieronder besproken:

Voordelen voor het examen

Een toetsmatrijs is de basis voor iedere summatieve toets. Niet alleen verbindt je het examen en diens leerdoelen, je zorgt ook voor een schematische weergave wat je ziet terugkomen in de toets. Zeker als je veel examenstof wilt toetsen is een toetsmatrijs een uitstekend hulpmiddel. Je krijgt namelijk de controle over de inhoud van het examen met ruimte voor randomisatie van individuele vragen.

Voordelen voor de kandidaat

Als kandidaat geeft een toetsmatrijs je een duidelijke richting wat je moet leren. Je hebt op voorhand een richting gekregen wat voor soort stof terugkomt in het examen. Dankzij deze structuur kan je jezelf beter voorbereiden waardoor de kans op een beter cijfer toeneemt.

Voordelen voor docent en examencommissie

De eigenschappen van een toetsmatrijs zorgen voor structuur en houvast. Als docent of examencommissie kan je zo het examen beter waarborgen. Je krijgt zicht op belangrijke onderwerpen en past het examen zodanig aan dat de leerdoelen en leerstof goed aan bod komt.

Toetsmatrijs – contact

Onthoud dat het opstellen van een toetsmatrijs altijd een creatief proces blijft, waarbij grondige afstemming nodig is met inhoudelijke experts en betrokkenen. Wil je meer te weten komen over een toetsmatrijs? Onze (toetsdeskundige) collega’s helpen je graag verder. Heb je nog andere vragen op het vlak digitaal toetsen? Voel je vrij om contact met ons op te nemen of bekijk onze kennisbank waar je inspiratie kunt opdoen. Ook hebben wij een maandelijkse nieuwsbrief boordevol inspiratie op het vlak van digitale toetsing en examinering en kun je ons uiteraard volgen op LinkedIn.
 

Gerelateerde content

Vind snel antwoord