Ellipse

Toezichthouders

Toezichthouders: de bewakers van een (digitale) toets

Een voetbalwedstrijd zonder scheidsrechter? Een concert zonder dirigent? Dat is bijna net zo ondenkbaar als een (digitaal) examen zonder een toezichthouder. In het complexe orkest dat een examenproces is, waarin kennis, technologie en toetsing samenkomen, is de toezichthouder degene die de harmonie bewaakt. Laten we het wat dichterbij bekijken.  

De rol van een toezichthouder 

Een toezichthouder, ook wel surveillant genoemd, is de stille waarnemer tijdens een examen. Maar, vergis je niet, deze rol is essentieel om te zorgen voor eerlijkheid en integriteit tijdens het examen. De toezichthouder zorgt ervoor dat de regels en procedures van een examenprotocol strak worden nageleefd. Hierdoor krijgt elke kandidaat gelijke kansen en worden oneerlijke praktijken voorkomen.  

Digitaal toezicht houden 

In de steeds meer digitale wereld van het onderwijs krijgt de rol van de toezichthouder een extra dimensie. Binnen een digitaal toetsplatform, zoals het Optimum Assessment Platform, stelt online proctoring de toezichthouder in staat om de examenafname online te bewaken. Dit gebeurt vanuit één centrale plek, gecoördineerd vanuit een overzichtelijk dashboard. Zo kun je examenkandidaten eenvoudig en overzichtelijk aanmelden of afmelden, het examen starten, pauzeren of stoppen en tijd bij geven. Bovendien biedt Optimum Supervisor de toezichthouder de mogelijkheid om te communiceren met kandidaten via een ingebouwd notificatiesysteem. 

Examen voorbereiden 

Achter de schermen zijn toezichthouders ook verantwoordelijk voor de voorbereiding van het examen. Ze controleren of alle systemen naar behoren werken, of de examenmaterialen klaar zijn en of de digitale omgeving veilig is. Ze zorgen er ook voor dat eventuele problemen snel worden opgelost, zodat het examen zo soepel mogelijk verloopt. 

Meer dan alleen het handhaven van regels 

De rol van een toezichthouder is veel meer dan alleen het handhaven van de regels. Ze zijn de bewakers van de integriteit van het toetsproces. Ze zorgen ervoor dat de prestaties van elke kandidaat eerlijk worden gemeten en dat de resultaten van toetsing en examinering betrouwbaar zijn.

Het belang van toezichthouder 

Toezichthouders zijn de bewakers van een (digitale) toets. Door hun inzet wordt het mogelijk gemaakt dat elke kandidaat zijn kennis en vaardigheden op een eerlijke manier kan tonen. Wil je meer weten hoe je als toezichthouder grip krijgt op (digitale) toetsen? Neem dan contact op met Optimum Assessment! 

Gerelateerde content

Vind snel antwoord