Verplaats je in de situatie waarin je een examen moet maken waar je toekomst vanaf hangt, zoals de uitoefening van je beroep of de toelating tot een vervolgopleiding. In zo’n geval wil je je volledig op je examen kunnen concentreren zonder afgeleid te worden door onregelmatigheden tijdens de examenafname. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een deelnemer die te laat komt en de rust verstoord of onduidelijkheid over de ID controle, waardoor jij uit je concentratie wordt gehaald. Dit soort verstoringen tijdens de examenafname kunnen vrij gemakkelijk voorkomen worden. Het gebruik van een protocol biedt hierbij uitkomst.
Het belangrijkste doel van dit protocol is het bevorderen van een rustige omgeving waarin kandidaten, zonder verstoringen examen kunnen doen. Ook zorgt een protocol bij afname voor optimale (zo eerlijk mogelijke) omstandigheden, die voor iedereen gelijk zijn. Dat wil zeggen dat een kandidaat niet wordt benadeeld door de omstandigheden tijdens de examenafname, maar er ook geen voordeel van heeft. Een voorbeeld van benadeling is onder andere lawaai op de examenlocatie van voorbijgangers of van examenkandidaten die te laat zijn. Een voorbeeld van bevoordeling is een gebrek aan toezicht waardoor kandidaten bij elkaar zouden kunnen spieken.
Een protocol bij examenafname bevat regels en voorschriften die gelden tijdens de afname, voor de kandidaat én voor de surveillant en/of de toezichthouder. In een compleet examenprotocol staat soms ook hoe de beoordeling tot stand komt, de uitslag wordt verstrekt en hoe inzage, klachten- en bezwarenindiening verloopt. Deze onderwerpen laten we nu echter buiten beschouwing. We beperken ons hier tot het protocol bij afname.
De inhoud van een protocol tijdens examenafname kan grofweg als volgt worden ingedeeld:
Onderstaand enkele voorbeelden voor een protocol dat zich specifiek richt op examenafname:
Om een protocol te laten werken, is het belangrijk dat de regels goed worden opgevolgd. Dit vraagt onder andere om het uitgebreid inwerken en instrueren van (nieuwe) toezichthouders. Wat is hun rol en verantwoordelijkheid in de opvolging van het protocol? Om te kunnen handelen in geval van onvoorziene omstandigheden, is het nodig dat ze de regels goed kennen en direct kunnen toepassen. Training met casusbespreking kan hierbij handig zijn.
Het is eveneens aan te raden om periodiek en steekproefsgewijs controle van enkele examenafnames uit te voeren om te kijken hoe het protocol wordt gehanteerd. Om er zeker van te zijn dat de afname volgens protocol en geldende (maatwerk) afspraken verloopt, kan de examenafname ook worden uitbesteed aan een externe gespecialiseerde organisatie.
Het gebruik van een protocol bij examenafname kent veel voordelen. Je vergroot de kans dat de afname op een eerlijke, geordende manier verloopt zonder verstoringen. Door regels en voorschriften vooraf goed vast te stellen voorkom je bovendien discussies achteraf. Efficiënt en prettig voor alle betrokkenen.