Ellipse

Wat is de p-waarde?

Wat is de p-waarde van een vraag?

Wat is nou precies de p-waarde van een vraag? Omgezet in een percentage (* 100) geeft de p-waarde een percentage aan van de kandidaten die het item goed heeft beantwoord. Bij een hoge p-waarde is de vraag dus relatief eenvoudig en heeft bijna iedere kandidaat de vraag goed. Heb je een lage p-waarde, dan is de vraag te moeilijk geweest. In dat geval is de proportie van de kandidaten die de vraag juist heeft te laag.

Wat is een goede p-waarde?

Als je een goede toets wilt maken, dan zorg je voor een goede balans tussen de vraagsoorten. Een toets mag niet te moeilijk zijn, maar ook niet te makkelijk. Een goede p-waarde verschilt naargelang het aantal antwoordmogelijkheden die er zijn. Je kunt onderstaande tabel gebruiken als richtlijn:

Wat is een optimale p-waarde?

Wat is een goede p-waarde?

 

P-waarde van een vraag berekenen

Stel dat je een vraag in je toets hebt die je afneemt bij 100 studenten. Je voert een statistische analyse uit door het aantal correcte antwoorden te berekenen. Stel dat 60% van de kandidaten de vraag goed heeft, dan is er een p-waarde van 0.60.

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over de p-waarde of andere statistische gegevens die betrekking hebben op toetsen? Onze collega’s helpen je graag verder. Wil je meer weten over digitaal toetsen of over online proctoring? Bekijk dan onze kennisbank. Je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn om altijd op de hoogte te blijven over de ontwikkelingen in digitaal toetsen.

Gerelateerde content

Vind snel antwoord