Ellipse

Meervoudige hotspotvraag

Meervoudige hotspotvraag in digitale toetsing

Digitale toetsing kent vele voordelen ten opzichte van papieren toetsing, waarvan het gebruik van verschillende vraagsoorten om kennis inzichtelijk te maken er één van is. Een goed voorbeeld hiervan is de meervoudige hotspotvraag. Maar wat is deze vraag precies en wat zijn de voordelen, nadelen en tips? Lees verder!

Wat zijn meervoudige hotspotvragen?

Een meervoudige hotspotvraag is een gesloten digitale vraagsoort die bestaat uit een afbeelding of diagram waarin de kandidaat een of meer hotspots moet selecteren om de vraag correct te beantwoorden. Een hotspot is een specifiek gebied van de afbeelding waarop de kandidaat moet klikken om het juiste antwoord te geven. Het correct identificeren van de juiste hotspots vereist een dieper begrip van de materie. Dit maakt deze vraagsoort tot een uitstekende manier om het kritisch denken en probleemoplossend vermogen van de kandidaat te toetsen.

Het verschil met een enkelvoudige hotspotvraag?

Het verschil tussen een enkel- en meervoudige hotspotvraag ligt voor de hand. Bij de enkelvoudige hotspotvraag heeft de kandidaat slechts de mogelijkheid om één antwoordoptie aan te klikken binnen de afbeelding. De meervoudige vraagsoort biedt verschillende antwoordopties.

Voordelen van een meervoudige hotspotvragen

Er zijn een aantal unieke kenmerken en voordelen bij het gebruik van een meervoudige hotspotvraag:

  • Dieper begrip: Meervoudige hotspotvragen vereisen dat kandidaten een dieper begrip hebben van de materie dan bij traditionele meerkeuzevragen. Deze vraag daagt kandidaten uit om hun kennis op een hoger niveau te testen en om kritisch te denken over de juiste antwoorden.
  • Efficiënt beoordelen: Deze vraag is gemakkelijk te maken en te beoordelen. Door in de toetssoftware de hotspotvraag eenmalig juist in te stellen, zorg je ervoor dat je in de toekomst een hoop terugkerende werk voorkomt.
  • Geschikt voor verschillende vakgebieden: Deze vraagsoort is flexibel en is geschikt voor verschillende vakgebieden en onderwerpen. Als toetsende organisatie kan je verschillende delen van de lesstof bevragen op een leuke en interactieve manier.

Nadelen van een meervoudige hotspotvraag

Er kleven natuurlijk ook een aantal nadelen aan het gebruik van een sleepvraag in een examen. Enkele nadelen zijn als volgt:

  • Beperkt inzetbaarheid: Dit type vraag is niet altijd geschikt voor alle onderwerpen en vakgebieden. Bij sommige onderwerpen kunnen andere vraagtypen zoals open vragen of multiple choice vragen effectiever zijn.
  • Beperkte lesstof: Meervoudige hotspotvragen zijn beperkt in de hoeveelheid lesstof die je  kunt bevragen. Lange of complexe vragen zijn moeilijk te maken met meervoudige hotspotvragen, dus zet deze vraagsoort gericht in.
  • Beperkte beoordeling: De vraagsoort heeft beperkingen om het volledige scala aan kennis van kandidaten te testen. De gegeven antwoorden zijn immers beperkt tot het aanklikken van specifieke hotspots.

Tips voor het opstellen van een meervoudige hotspotvraag

  • Maak de vraag duidelijk en specifiek: Een meervoudige hotspotvraag moet duidelijk en specifiek zijn, zodat de kandidaat weet wat er wordt verwacht.
  • Gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit: Het is belangrijk om afbeeldingen te gebruiken die relevant zijn voor het onderwerp en de vraag. Zorg ervoor dat het beeld van hoge kwaliteit is en dat er geen onduidelijkheid kan bestaan bij de kandidaten wat je van ze vraagt.
  • Gebruik voldoende hotspots: Zorg ervoor dat de meervoudige hotspotvraag voldoende hotspots heeft, zodat kandidaten worden uitgedaagd om de juiste informatie te selecteren. Zorg er wel voor dat de hotspots niet te dicht op elkaar staan, om te voorkomen dat iemand per ongeluk de verkeerde hotspot selecteert.

Conclusie: de meervoudige hotspotvraag in digitale toetsing

De meervoudige hotspotvraag is in sommige digitale toetsen niet meer weg te denken. Dankzij deze vraagsoort kan je heel gericht bepaalde kennis achterhalen. Niet ieder onderwerp leent zich echter voor deze vraagsoort, dus wees altijd kritisch in de keuzes die je maakt qua vraagsoort. Wil je hier meer over weten? Optimum Assessment is jouw partner in digitaal toetsen! Wij bieden een pakket aan ondersteunen services die je helpen om de ultieme toetservaring te creëren.

Gerelateerde content

Vind snel antwoord