Optimum Assesment Platform: hét totaalpakket voor digitale toetsing.
Er bestaan aannames over digitaal toetsen die niet altijd terecht zijn. Deze aannames zorgen voor een onterechte twijfel over het positieve effect of de toegevoegde waarde van digitale toetsing. Een van deze aannames is dat bij meerkeuzevragen iedereen gaat gokken. Het examen wordt dan te makkelijk. Klopt dat wel? Zijn meerkeuzevragen te makkelijk?
Het grote verschil tussen open en gesloten vragen is dat je bij gesloten vragen kiest uit antwoordopties. Dat maakt dat je kunt ‘gokken’. Bij gesloten vragen bestaat er dus een gokkans. Dat betekent dat de kans is dat een kandidaat een goed antwoord geeft terwijl hij het antwoord niet weet. Toch helpt ‘gokken’ niet altijd bij het behalen van een goede score. Hoe komt dat?
Bij het berekenen van de punten bij meerkeuzevragen, wordt rekening gehouden met deze gokkans. Dit wordt ook wel de cesuur genoemd, ofwel de grens tussen een voldoende of onvoldoende. Door de aanwezigheid van de gokkans, kan de cesuur omhoog worden gesteld. Hierdoor houd je rekening met de gokkans door de zak- en slaaggrens te beïnvloeden.
De gokkans van meerkeuzevragen zijn te vergelijken met de ‘blufkans’ van open vragen. Ook al weet je het antwoord niet precies, je kunt toch een bijna juist antwoord formuleren. Een beoordelaar kent dan punten toe aan het geformuleerde antwoord, ook al is dit niet precies gelijk aan het beoogde antwoord. Lees ook: hoe beoordeel je open vragen objectief?