Ellipse

Multiple select vraag

Multiple select vraag in (digitale) toetsing

Er zijn tal van vraagsoorten die je kunt inzetten binnen (digitale) toetsing en examinering. Zo ook de multiple select vraag. Wanneer zet je deze gesloten vraagvorm in? En wat zijn de unieke eigenschappen van deze vraag?

Wat is een multiple select vraag?

Multiple select vraag is een type (digitale) gesloten vraagsoort waarbij de kandidaat meerdere antwoordopties uit een lijst kan selecteren die als juist worden beschouwd. Het gaat hier dus over het selecteren van meerdere antwoordopties. Dit kenmerk onderscheidt de multiple select vraag van een vraag waarbij de kandidaat uit slechts één antwoordoptie kan kiezen (de multiple choice vraag).

Het gebruik van een multiple select vraag biedt je extra mogelijkheden in het ontwerpen van jouw ideale toets. Je kunt namelijk meerdere correcte antwoorden in de antwoordmogelijkheden benoemen. Dit kan handig zijn als je verschillende onderdelen in de cursusstof aan elkaar wilt linken. Hiermee kan je meer specifieke details binnen een vraag aan bod laten komen.

Voorbeeld en scoreverdeling van een multiple select vraag

Laten we een voorbeeldvraag van een multiple select vraag bekijken.

Vraagstelling

Selecteer alle juiste antwoorden op de volgende vraag: Welke soorten fruit zijn rood van kleur?

Antwoordopties

• A. Kiwi
  • B. Banaan
  • C. Frambozen
  • D. Aardbei

Scoreverdeling

Bij deze vraagsoort kan je ervoor kiezen om bij ieder juist ingevuld antwoord 1 punt te geven. Geeft een kandidaat een foutief antwoord? Zorg er dan voor dat je een (gedeelte van een) punt van de score afhaalt.

Voordelen

Het aanbieden van verschillende antwoordopties binnen een gesloten vraag kent natuurlijk verschillende voordelen. Denk hierbij o.a. aan:

• Eenvoudig te analyseren: een groot voordeel is dat je deze vraagsoort eenvoudig kunt analyseren en beoordelen. Een (gecombineerd) antwoord is immers of goed of fout. Dit geldt overigens voor meerdere gesloten vraagsoorten.
  • Gedetailleerde inzichten: bij de multiple select vraag zijn er verschillende mogelijkheden hoe de kandidaat de vraag beantwoordt. Zo kan het voorkomen dat verschillende antwoordopties vaak samen gekozen worden. Je kunt hiermee een gedetailleerd inzicht verkrijgen met betrekking tot het onderwerp. Zijn er mogelijk verbanden tussen de bepaalde opties? Kiezen kandidaten ‘antwoord A’ vaak samen met ‘antwoord B’, en hoe kan dat dan komen?
  • Snel te beantwoorden: deze vraagsoort kent een beperkt aantal antwoordopties. Kandidaten zijn dus in staat om snel beslissingen te nemen tijdens het maken van de toets. Als je gebruit maakt van digitale toetssoftware, zijn ze ook niet veel tijd kwijt met het aanklikken van verschillende opties in de vraag. Dit gaat namelijk zeer eenvoudig bij de multiple select vraag. Ook het eventueel wisselen van antwoordopties is zo gedaan.

Nadelen

De multiple select vraag heeft unieke vraageigenschappen. Hieronder staan enkele nadelen opgesomd:

• Beperkte diepgang: Multiple select vragen bieden beperkte informatie over de antwoorden van de gebruiker. De geselecteerde antwoordopties geven namelijk geen diepgaande informatie over de redenen achter de selecties.
  • Toetsdeskundige aandacht vereist: het opstellen van multiple select vraagt om tijd en aandacht voor detail. Dit komt omdat de toetsconstructeur meerdere juiste antwoordopties moet overwegen.
  • Risico op te moeilijke vraag: Bij een multiple select vraag kan je verschillende aspecten van de lesstof bevragen. Let er daarom op dat je de vraag op het juiste niveau insteekt en niet te moeilijk maakt.
  • Kans op responsbias: De antwoorden op multiple select vragen kunnen beïnvloed worden door responsbias. Hierbij selecteert de kandidaat bepaalde antwoordmogelijkheden op basis van wat hij denkt dat verwacht of geaccepteerd wordt in plaats van wat hij echt denkt of voelt.

Tips

• Wees duidelijk: Zorg ervoor dat de opties duidelijk en specifiek zijn, zodat de kandidaat precies begrijpt wat er wordt gevraagd.
  • Vermijd negatieve taal: Vermijd negatieve of belemmerende taal in de vraag of opties, zodat de kandidaat zich comfortabel voelt bij het beantwoorden van de vraag.
  • Houd rekening met de complexiteit: Houd rekening met de complexiteit van de multiple select vraag. Het is belangrijk om vragen te creëren die passen bij het niveau van de kandidaat.

Conclusie – Multiple select vraag in (digitale) toetsing

Het gebruik van multiple select vragen kan een effectief middel zijn binnen digitale toetsing. Het is echter belangrijk om ze helder, concreet en specifiek te maken. Het is altijd goed om kritisch te overwegen welke vraagsoort het beste past bij jouw toetsvraagstuk. Wil je hier meer over weten? Optimum Assessment is jouw partner in digitaal toetsen. We bieden niet alleen digitale toetssoftware aan, we helpen je ook met toetsdeskundige begeleiding!

Gerelateerde content

Vind snel antwoord