Ellipse

Inclusiviteit bij toetsen: een maatschappelijke verantwoordelijkheid

Het maken van een toets is voor de meeste mensen een spannend moment. Heb je te maken met een beperking, zoals dyslexie, autisme, of slechtziendheid, dan wordt het extra uitdagend. Bijvoorbeeld omdat je de opgaves niet vlot kan lezen. Optimum Assessment neemt het thema inclusiviteit uitermate serieus. We vinden dat iedereen dezelfde mogelijkheden verdient om een diploma te behalen.

Hoe kan je meer inclusiviteit nastreven bij digitaal toetsen? Hoe sluit je niemand buiten en neem je de belemmerende effecten van bijvoorbeeld een fysieke beperking zo veel mogelijk weg? Een belangrijk startpunt is het scheppen van de juiste condities voor de kandidaat, zónder in te leveren op de kwaliteit van het examen. Niet meer dan logisch; tenslotte moet het aangepaste examen op hetzelfde niveau blijven als het reguliere examen. Hierdoor bljft de waarde van het diploma behouden.

Tips om kansengelijkheid te vergroten

Stel, iemand is digibeet en gaat online een toets maken. Welke maatregelen kunnen de kansengelijkheid van deze persoon vergroten? Er zijn verschillende manieren om dit te organiseren:

 

Tips!

Procesmatig

  • Bereid de kandidaat goed voor op het examenproces. Dit kan door de kandidaat vooraf te voorzien van extra instructies. Bijvoorbeeld uitleg over hoe de toets in zijn werk gaat.
  • Bied oefenopdrachten aan in de digitale omgeving van de toets. Zo raakt de kandidaat in een vroeg stadium meer vertrouwd met de virtuele setting en voelt deze persoon zich zekerder tijdens de officiële toets.
  • Bied extra tijd en begeleiding aan tijdens de afname van het examen. Deze ondersteuning beïnvloedt het niveau van het examen niet, maar zorgt wel dat de kandidaat de kans krijgt om het examen op een gelijke manier te maken als een niet-digibeet.
Tips!

Systeemtechnisch

  • Maak het design van de toets overzichtelijk. Denk aan een gebruiksvriendelijke toetsomgeving met duidelijke aanwijzingen en een intuïtieve navigatie. Als de kandidaat geen technische barrières ervaart, kan hij of zij zich helemaal focussen op de inhoud van de toets.

Access For All standaard

Om kansengelijkheid te vergroten, werkt Optimum Assessment met de ‘Access For All standaard’.

Neem als voorbeeld een kandidaat met een oogaandoening. De mogelijkheid om de getoonde teksten te laten voorlezen, kan dan heel behulpzaam zijn. Dit wordt ook wel ‘verklanking’ genoemd.

Heeft iemand moeite met het zien van een ander (of gangbaar) kleurenspectrum, of is een kandidaat kleurenblind, dan kan de toepassing ‘Hoog contrast’ een redmiddel zijn.

Op het gebied van de ‘Access For All standaard’ vindt er de komende jaren verdere doorontwikkeling plaats. Daarnaast blijven we onderzoek doen naar manieren om de kansengelijkheid nog verder te vergroten.

MVO

In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen minimaliseren we ongelijkheid door de inzet van softwaretesters via Specialized Brains. Deze organisatie voert testwerkzaamheden uit voor Optimum Assessment. Zij hebben personen in dienst waarbij een vorm van autisme is geconstateerd. Hun talenten om zeer nauwkeurig software te testen komen optimaal tot hun recht bij Optimum . Hiermee ondersteunen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun deelname aan de maatschappij. Als dat geen win-win is? Inclusiviteit, waarbij iedereen tot bloei kan komen en zich gezien en gehoord voelt.

Groeikansen voor iedereen

Inclusiviteit bij toetsen zien we bij Optimum Assessment als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij dragen hier op verschillende manieren aan bij, . Daarmee bieden we gelijkwaardige groei voor iedereen.

 

Decor

Nieuwsgierig hoe we inclusiviteit in jouw
organisatie kunnen verbeteren?