Ellipse

Digitale toetsing en de cirkel van productontwikkeling

Eerk Hofmeester

Experts in het toetsdomein aan het woord: Eerk Hofmeester

Mijn naam is Eerk Hofmeester, product owner bij Optimum Assessment. Al 8 jaar houd ik mij bezig met digitaal toetsen en leren. Het helpen te realiseren van klantwensen doe ik echter al 38 jaar. Ik heb in de loop der jaren verschillende rollen bekleed. Ontwerper, functioneel- en procesarchitect, business analist en nu product owner. Binnen deze laatste rol vertaal ik de wensen van klanten in vernieuwingen en verbeteringen van ons toetsplatform. Het belangrijkste doel? Zo veel mogelijk waarde te leveren voor onze klanten!

Wat heeft de meeste klantwaarde?

Optimum Assessment wil de ultieme toetservaring bieden en dus haar platform optimaal afstemmen op de behoeften van al haar gebruikers. Als ontwikkelaar van ons eigen platform hebben we echter niet oneindig veel capaciteit. We kunnen niet alle verbeteringen tegelijkertijd doorvoeren en moeten keuzes maken en prioriteren. Als product owner help ik onze organisatie deze prioriteiten te bepalen op basis van de hoogst mogelijke waarde voor zoveel mogelijk van onze klanten. Hoe? Door tot in detail te weten wat onze klanten nodig hebben.

Co-creatie: productontwikkeling voor en met de klant

Als ik ‘klant’ zeg, bedoel ik altijd de eindgebruiker. Dat is natuurlijk om te beginnen de kandidaat `die een voor hem of haar belangrijke toets op een prettige manier en zonder enige belemmering wil maken. Maar denk ook aan de item- en toetsconstructeur die zo makkelijk mogelijk hoogwaardige toetsen wil creëren. Dan is er de psychometrist die op basis van de data uit afgenomen toetsen de kwaliteit van de toetsen en de individuele items op een hoger plan wil krijgen. Tenslotte heeft de toezichthouder informatie nodig over het geordend verloop van een toets of examen. Het dashboard van Optimum Supervisor biedt real-time informatie voor deze doeleinden.

De aanwezige kennis en jarenlange ervaring van Optimum Assessment in het toetsdomein helpt ons bij het maken van keuzes in al deze scenario’s. De ervaring leert ons echter dat pas als de eindgebruiker een nieuwe functie daadwerkelijk gebruikt blijkt of het is wat hij of zij nodig heeft.

Probleembeschrijving tot nieuw inzicht

Daarom betrekken we gebruikers zo snel mogelijk in het ontwikkelproces. Sterker nog: voordat er ook maar een regel code wordt geschreven spreken we al uitgebreid met onze gebruikers over een nieuwe optie. Is die wel nodig? Hoe werkt dat in de praktijk? Waar doet het eigenlijk pijn? Dat laatste klinkt misschien vreemd, maar ik zie vaak dat juist bij het beschrijven van de huidige problemen er nieuwe inzichten ontstaan om het misschien wel heel anders te doen dan we van plan waren.

Als vervolgens de eerste schetsen en ideeën zijn uitgewerkt, gaan we weer terug naar die gebruikers. Is dit wat je bedoelde? Zou dit werken? Wat kan beter? Etc.

Continue feedback

Pas dan gaan onze ontwikkelteams aan de slag om stap voor stap te bouwen aan een nieuwe functie. Ook de tussenstappen delen we met onze klanten en kunnen door hen ook echt worden gebruikt. Bij Optimum Assessment werken wij via een agile methodiek. Hierdoor krijgen we continu feedback over of we op de goede weg zijn en sturen we desgewenst bij. Dat we daardoor soms een ander eindresultaat bereiken dan van tevoren bedacht, is juist positief. Blijkbaar sluit dat resultaat beter aan bij wat gebruikers willen en levert dat meer waarde op dan het oorspronkelijke plan.

Cirkel van productontwikkeling

Natuurlijk houdt daar het werk niet op. Ons toetsplatform helpt grote groepen gebruikers bij het creëren, afnemen, beoordelen en verbeteren van toetsen. In de praktijk komen ook de kleinste oneffenheden vanzelf aan het licht. We blijven dan ook steeds luisteren naar opmerkingen van gebruikers over zaken die nóg beter, makkelijker, sneller of handiger kunnen en verwerken die in een volgende versie.

Zo is de cirkel van productontwikkeling weer rond!

Juist bij het beschrijven van huidige problemen, ontstaan nieuwe inzichten om het misschien wel heel anders te doen dan we van plan waren.

Eerk Hofmeester

Decor

Neem contact op

Wil je meer weten over digitaal toetsen? Laat een berichtje achter via ons contactformulier!