Ellipse

Is digitale toetsing duur?

Is digitaal toetsen duur?

Er bestaan veel misvattingen en fabels over digitaal toetsen. Een van deze stellingen is dat digitaal toetsen duur is, maar is dat wel zo? Bij het stellen van deze vraag doelen de meesten op de investering die nodig is om te starten met digitaal toetsen. Het is inderdaad niet goedkoop om een database op te zetten met toetsen en examenvragen. Maar dezelfde investering die je maakt voor een database, ben je ook kwijt na een aantal keer schriftelijk toetsen.

Investering voor de lange termijn

Overstappen op digitaal toetsen kan het hele assessmentproces aanzienlijk stroomlijnen. Zeg maar vaarwel tegen eindeloze stapels papier, handmatig nakijken en het opsporen van kwijtgeraakte examens. Met digitale toetsing is alles georganiseerd op één plaats, altijd en overal toegankelijk. Deze vereenvoudiging bespaart niet alleen tijd en moeite, maar vermindert ook de kans op fouten, waardoor o.a. het beoordelingsproces efficiënter wordt voor zowel organisatie als kandidaten.

Vermindering van fysieke middelen en logistiek

Voor traditionele toetsen zijn vaak veel fysieke middelen nodig, denk aan papier, inkt en verzendmaterialen. Door te kiezen voor digitalisering kunnen we deze kosten drastisch verlagen. Bovendien zijn er geen grote opslagruimtes nodig voor al die examenpapieren, en vallen de logistieke uitdagingen van het verspreiden en ophalen van examens weg. Op de lange termijn betekent dit flinke kostenbesparingen voor organisaties.

Datagedreven beslissingen en inzichten

Een van de grote voordelen van digitale toetsing is de schat aan gegevens die het oplevert. Met krachtige analysetools kan je als toetsende organisatie snel trends, sterke en zwakke punten in de prestaties van de kandidaat vaststellen. Dit maakt meer gerichte en effectieve educatie strategieën mogelijk, wat uiteindelijk de leerresultaten verbetert. Bovendien kan je de gegevens gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen over leerplanontwikkeling, toewijzing van middelen en andere belangrijke onderdelen van het onderwijs.

Verbeterde betrokkenheid van kandidaten en leerresultaten

Digitale toetsing biedt een meer interactieve en boeiende ervaring voor kandidaten. Met functies als onmiddellijke feedback, multimedia-inhoud en adaptieve tests is de kans groter dat kandidaten gemotiveerd en geconcentreerd blijven tijdens het maken van de toets. Deze grotere betrokkenheid kan leiden tot betere leerresultaten en een dieper begrip van de leerstof (meer informatie: wat is een formatieve beoordeling?). Plus, de flexibiliteit van digitale toetsing betekent dat kandidaten examens in hun eigen tempo kunnen maken, waardoor toetsangst afneemt en een meer inclusieve leeromgeving ontstaat.

Hergebruik en kosten

Een belangrijk voordeel van digitale toesting is dat de content bewaard blijft (en geheim wordt gehouden). Daarom kun je de content hergebruiken, zodat je de investering er snel uithaalt. Een bijkomend voordeel is dat je gefaseerd een database van toetsen en examenvragen opbouwt.

Investering voor de lange termijn

Is het duur om digitaal te toetsen? Natuurlijk brengt digitaal toetsen op korte termijn kosten met zich mee. Echter betaalt de investering zich op (middellange) termijn zich dubbel en dwars uit. Wil jij weten wat digitaal toetsen voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde content

Vind snel antwoord