Ellipse

Haal meer uit je toets door het gebruik van verschillende vraagsoorten

Adnan Maakoul

Experts in het toetsdomein aan het woord: Adnan Maakoul

Ik ben Adnan Maakoul, 40 jaar en al ruim 8 actief op het gebied van digitaal formatief en summatief toetsen. Binnen dit domein heb ik uiteenlopende rollen vervult, van functioneel design tot projectmanagement. Vanuit die verschillende perspectieven en vanuit mijn huidige rol als Product Manager van het nieuwe Optimum Assessment Platform, weet ik als geen ander dat er behoorlijk veel schuilgaat achter dat unieke digitale toetsmoment. 

 

Uitdaging

Een digitale toets biedt veel en uiteenlopende mogelijkheden als het gaat om vraagvormen. Je verwacht daarom misschien ook dat de gemiddelde digitale toets zich op dit vlak sterk onderscheid. Het tegendeel is echter waar. Toetsende en examinerende organisaties kiezen vaak voor de bekende weg en variëren niet of nauwelijks met verschillende vraagsoorten. De ware potentie van (met name) de summatieve toets wordt zodoende in mijn beleving niet volledig benut.

Voorkeur voor meerkeuzevragen

Veel mensen denken bij digitaal toetsen direct aan een examen met met meerkeuzevragen. Ook de praktijk wijst uit dat de een-uit-meer keuzevraag internationaal veruit de meest gebruikte vraagsoort is bij digitale (summatieve) toetsen. In mijn optiek is de transitie van een papieren naar een digitale toets slechts de eerste stap. Het uitbouwen van het aantal digitale vraagvormen passend bij de materie maakt uiteindelijk het verschil! Dit blijkt tot op heden echter een behoorlijke uitdaging binnen het domein van toetsing en examinering.

In de HR-assessment business zien we overigens dat de toets als digitaal middel al veel breder wordt ingezet door meer verschillende vraagvormen te benutten.

De mogelijkheden van het toetsplatform

In mijn optiek ligt de oplossing, voor met name summatieve toetsen, bij het toetsplatform. De onderliggende digitale tool moet het mogelijk maken om zeer eenvoudig te switchen tussen verschillende vraagvormen. Met een goed doordacht en solide constructieproces biedt het platform van de toekomst een slimme manier om content snel in verschillende verschijningsvormen beschikbaar te maken, zelfs op verschillende kennisniveaus!

In mijn optiek is de transitie van een papieren naar een digitale toets slechts de eerste stap. Het uitbouwen van het aantal digitale vraagvormen passend bij de materie maakt uiteindelijk het verschil!

Adnan Maakoul

Decor

Wil je meer weten over digitaal toetsen? Laat een berichtje achter via ons contactformulier!