Ellipse

Hoe werkt online proctoring?

Hoe werkt online proctoring?

De basis van iedere toets of examen is hetzelfde. Een kandidaat maakt een toegewezen examen om opgedane kennis en/of vaardigheden in kaart te brengen. Online proctoring maakt het mogelijk om examens onder toezicht op afstand af te nemen. Maar hoe werkt online proctoring precies en hoe houd je digitaal toezicht op een examen?

Toezicht houden via online proctoring

In tegenstelling tot wanneer je een examen afneemt op een vaste toetslocatie, ontbreekt het fysieke toezicht bij online proctoring. Er worden audio- en video opnamen gemaakt van de kandidaat waardoor op drie verschillende manieren toezicht kan worden vormgegeven:

Live toezicht

Bij de eerste variant van online proctoring houd je live toezicht. De proctor (toezichthouder) houdt – net als bij een fysieke toets – real-time toezicht op het verloop van de toets. Gebeurt er iets ontoelaatbaars? Dan kan er direct worden ingegrepen en kan het examen van de betreffende kandidaat zelfs worden stopgezet.

Opslag en controle

De tweede variant van online proctoring is opslag en controle. Hierbij worden beelden en geluiden van de examenafname opgenomen. De proctor krijgt na afloop de mogelijkheid om de toets terug te kijken. Ook hier geldt dat er bij fraude (achteraf) ingegrepen kan worden.

Geautomatiseerde proctoring

De derde en laatste variant van online proctoring is geautomatiseerde proctoring.  Bij deze variant vindt het toezicht geautomatiseerd plaats. Met specifieke software wordt eventuele fraude vastgesteld. Om vast te stellen of het ook daadwerkelijk fraude betreft controleert de proctor de beeld- en geluidfragmenten.

Welke variant past bij jou?

Afhankelijk van het soort toetsing kan de ene variant van online proctoring wellicht beter aansluiten dan de andere. Ook is het mogelijk een combinatie van de verschillende varianten in te zetten. Benieuwd naar wat het beste bij jouw organisatie past? Onze toetsdeskundigen helpen je graag op weg, neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde content

Vind snel antwoord