Herinner je je nog de spanning en stress rondom examens? Die trillende handen, die droge mond… Dat hoeft niet langer het geval te zijn. Toetsing hoeft geen angst op te wekken, maar kan juist als motor voor groei en ontwikkeling fungeren. De hamvraag is echter: hoe realiseren we dit? Kan programmatisch toetsen het antwoord zijn?
De traditionele toetsing- en examenmethoden staan vaak ter discussie. Neem het paradigma van kortstondige, geïsoleerde evaluatiemomenten. Zulke momentopnames bieden slechts een fragmentarisch zicht op de daadwerkelijke competenties van een kandidaat, terwijl de impact op hun professionele carrière enorm kan zijn. Is zestig minuten aan toetsing voldoende om het toekomstige succes van een professional te voorspellen? Dat lijkt een onwaarschijnlijke opgave.
Er is een alternatief dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt: programmatisch toetsen. Deze methode draait niet enkel om kennisoverdracht, maar ook om groei, ontwikkeling en zelfbewustwording van de kandidaat.
Programmatisch toetsen omvat het volgen van de kandidaat over een bepaalde periode in tijd en het in kaart brengen van zijn of haar vooruitgang. Het legt de nadruk op feedback en leren, in plaats van enkel een eindbeoordeling. Bovendien helpt het een kandidaat bij het sturen van zijn of haar eigen leerproces.
Het implementeren van programmatisch toetsen kan de nodige uitdagingen opleveren. Houd deze tips in het achterhoofd.
Hoewel programmatisch toetsen veel potentieel heeft om de manier van leren (en toetsen) te veranderen, brengt het ook een aantal uitdagingen met zich mee. Allereerst kost het veel tijd voor zowel de kandidaten als de beoordelaars, omdat ze voortdurend bezig zijn met de cyclus van feedback geven en ontvangen. Daarnaast is het invoeren van deze manier van toetsen geen gemakkelijke taak; het vraagt om flinke aanpassingen in de traditionele manier van toetsen. Ten slotte zorgt programmatisch toetsen voor een enorme hoeveelheid aan data. Om al deze informatie goed te kunnen begrijpen en gebruiken, is het belangrijk dat je goed om kunt gaan met data-analyse.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van (programmatisch) toetsen via digitale toetssoftware en ben je benieuwd naar hoe we dit samen kunnen realiseren? Neem contact met ons op!