Ellipse

Programmatisch toetsen als motor voor groei en ontwikkeling

Herinner je je nog de spanning en stress rondom examens? Die trillende handen, die droge mond… Dat hoeft niet langer het geval te zijn. Toetsing hoeft geen angst op te wekken, maar kan juist als motor voor groei en ontwikkeling fungeren. De hamvraag is echter: hoe realiseren we dit? Kan programmatisch toetsen het antwoord zijn?   

Het nadeel van geïsoleerde evaluatiemomenten

De traditionele toetsing- en examenmethoden staan vaak ter discussie. Neem het paradigma van kortstondige, geïsoleerde evaluatiemomenten. Zulke momentopnames bieden slechts een fragmentarisch zicht op de daadwerkelijke competenties van een kandidaat, terwijl de impact op hun professionele carrière enorm kan zijn. Is zestig minuten aan toetsing voldoende om het toekomstige succes van een professional te voorspellen? Dat lijkt een onwaarschijnlijke opgave.

Een alternatieve aanpak: programmatisch toetsen

Er is een alternatief dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt: programmatisch toetsen. Deze methode draait niet enkel om kennisoverdracht, maar ook om groei, ontwikkeling en zelfbewustwording van de kandidaat.

Wat houdt programmatisch toetsen in?

Programmatisch toetsen omvat het volgen van de kandidaat over een bepaalde periode in tijd en het in kaart brengen van zijn of haar vooruitgang. Het legt de nadruk op feedback en leren, in plaats van enkel een eindbeoordeling. Bovendien helpt het een kandidaat bij het sturen van zijn of haar eigen leerproces.

Tips bij het implementeren van programmatisch toetsen

Het implementeren van programmatisch toetsen kan de nodige uitdagingen opleveren. Houd deze tips in het achterhoofd.

  1. Maak duidelijke afspraken over de vereisten en de meetmomenten. Het is belangrijk dat kandidaten begrijpen dat deze methode niet inhoudt dat ze ‘altijd alert’ moeten zijn.
  2. Begeleid kandidaten zorgvuldig tijdens het leren, maar ook bij het verzamelen van informatie over hun leeruitkomsten. Bespreek tussentijdse resultaten om het leren te bevorderen. Het geven van feedback en het creëren van een veilige leeromgeving zijn hierbij essentieel.
  3. Het scheiden van rollen is net als bij traditionele toetsing van belang. Het is belangrijk dat de kandidaat weet wie hen beoordeelt en wie hen begeleidt in hun leerproces.

De complexiteit en uitdagingen

Hoewel programmatisch toetsen veel potentieel heeft om de manier van leren (en toetsen) te veranderen, brengt het ook een aantal uitdagingen met zich mee. Allereerst kost het veel tijd voor zowel de kandidaten als de beoordelaars, omdat ze voortdurend bezig zijn met de cyclus van feedback geven en ontvangen. Daarnaast is het invoeren van deze manier van toetsen geen gemakkelijke taak; het vraagt om flinke aanpassingen in de traditionele manier van toetsen. Ten slotte zorgt programmatisch toetsen voor een enorme hoeveelheid aan data. Om al deze informatie goed te kunnen begrijpen en gebruiken, is het belangrijk dat je goed om kunt gaan met data-analyse.

Decor

Groei en ontwikkeling stimuleren

Wil je meer weten over de mogelijkheden van (programmatisch) toetsen via digitale toetssoftware en ben je benieuwd naar hoe we dit samen kunnen realiseren? Neem contact met ons op!