Naast de welbekende kennistoets is voor verschillende beroepsgroepen het erkennen en waarderen van vaardigheden van belang. Hiervoor wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van (digitale) praktijktoetsen. Maar hoe zorg je ervoor dat er daadwerkelijk getoetst wordt wat er getoetst moet worden en hoe geef je zo’n praktijktoets vorm? In slechts 3 stappen helpen we je op weg naar een goede (digitale) praktijktoets.
Kies voor een vaardigheid die tot de kern van het beroep behoort en maak hierover een praktijkcase. Zo is voor een secretaresse is de vaardigheid ‘plannen’ bijvoorbeeld essentieel. Deze zelfde vaardigheid is voor een andere beroepsbeoefenaar wellicht echter minder relevant.
Benoem enkele in de case te toetsen criteria die onderscheid maken in slecht en goed functionerende beroepsbeoefenaars. Waar zijn succesvolle mensen in jouw organisatie heel goed in? Wat leidt tot succes in het vakgebied? Denk bijvoorbeeld aan zorgvuldig handelen voor de boekhouder of klantgericht handelen voor de callcenter medewerker.
Als je deze criteria hebt beschreven, omschrijf dan bijbehorend gedrag op drie niveaus: onvoldoende, voldoende en goed. Wat doet een kandidaat minimaal goed om op dat criterium voldoende te scoren en wat doet hij als hij dat niveau niet haalt of het juist heel goed doet?
Wil je meer weten over hoe je en goede (digitale) praktijktoets samenstelt? Neem contact met ons op, wij helpen je graag!