Ellipse

De rol van verklanking in toegankelijke digitale toetsing

De rol van verklanking in toegankelijke digitale toetsing

Stel je eens voor: je zit midden in een cruciaal examen en de woorden op het scherm blijven je maar ontgaan. Voor veel mensen is dit een realiteit. Maar met verklanking krijgt dit verhaal een andere wending. Deze innovatieve feature zet tekst om in gesproken woorden, waardoor het examenproces voor velen plots een stuk fijner wordt.

Wat is verklanking?

Verklanking is een feature in (digitale toets-)software waarbij tekst wordt omgezet in hoorbare spraak. Dit gebeurt door gebruik te maken van geavanceerde technologieën die de tekst ‘voorlezen’ aan de gebruiker. Het gevolg is dat een examen toegankelijk waardoor het examen voor een breder publiek toegankelijk wordt.

Voor wie is het nuttig?

Voor we dieper duiken in de voordelen, kijken we eerst naar de doelgroep. Verklanking is er namelijk niet zomaar. Verschillende groepen mensen kunnen baat hebben bij verklanking. Denk aan personen met dyslexie, of mensen met een visuele beperking. Of wat te denken van kandidaten die het examen afleggen in een taal die niet hun moedertaal is? Veel mensen kunnen zo’n helpende hand (of stem) goed gebruiken!

Voordelen van verklanking in digitale toetsing

De toegevoegde waarde van verklanking strekt verder dan enkel het voorlezen van vragen:

  • Toegankelijkheid vergroten: Kandidaten met leesproblemen of taalbarrières kunnen de inhoud beluisteren, waardoor hun focus ligt op het antwoorden, niet het ontcijferen.
  • Taalbarrières aanpakken: Verklanking ondersteunt kandidaten voor wie de toetstaal niet in hun moedertaal is, wat zorgt voor een beter begrip.
  • Flexibiliteit bieden: Kandidaten hebben de vrijheid om de snelheid en intonatie van de spraak te personaliseren, zodat deze aansluit op hun behoeften.

Terugkoppeling van resultaten

Binnen veel soorten digitale toetssystemen is verklanking niet alleen beperkt tot de toets zelf. Kandidaten kunnen na afronding ook hun resultaten en de bijhorende feedback tot zich nemen.

Aanvullende ondersteuningsmechanismen

Verklanking is slechts één van de vele middelen die je kunt inzetten om een inclusieve toetsomgeving te creëren. Er zijn nog veel meer mogelijkheden van innovatieve toetssoftware die gelijke kansen en inclusiviteit mogelijk maken.

Conclusie

Verklanking is niet zomaar een technische feature. Het is een sleutel tot een toegankelijker en inclusiever toetslandschap. Met dit type innovaties zorgen we gelijke kansen voor iedereen. Wil je meer weten? Neem contact op voor meer informatie hoe Optimum Assessment Platform de toetservaring kan verbeteren voor jouw organisatie en kandidaten.

Meer weten?

Optimum Assessment is jouw partner in digitaal toetsen. Wij helpen je op weg met een compleet pakket aan services. Wij ondersteunen je bij het volledige toetsproces, of het nu gaat om de implementatie van de software, de optimalisatie van jouw toetsproces of de ontwikkeling van een itembank.

Jouw partner in digitaal toetsen

Optimum Assessment

Decor

Meer informatie over onze diensten?

Meer weten over wat Optimum Assessment voor jou kan betekenen?