Ellipse

Online surveilleren met online proctoring

Online surveilleren met online proctoring

De wereldwijde digitalisering is zich in razend tempo aan het ontwikkelen. Zeker ook op het gebied van toetsen en examineren. Zo maakt online proctoring het mogelijk om online te surveilleren. In dit artikel lees je meer over deze techniek.

Traditionele surveillance

Iedereen is wel bekend met het maken van papieren examens. Hierbij houdt de leraar of surveillant alles nauwlettend in de gaten om te zien of e.e.a. ordentelijk verloopt.  Naast deze traditionele fysieke vorm van toezicht, behoort online surveillance inmiddels ook tot de mogelijkheden dankzij online proctoring.

Online surveillance

Goede toetssoftware maakt het mogelijk om digitaal een toets af te nemen. Je kunt er vervolgens voor kiezen deze toets af te nemen op een centrale examenlocatie met fysiek toezicht. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om vanuit huis, kantoor of een andere voor de hand liggende locatie onder online toezicht examen te doen. Via dit online proctoren wordt niet alleen het examen digitaal beschikbaar gesteld, maar worden er  tevens verschillende maatregelen getroffen om fraude te voorkomen. Grofweg zijn er drie vormen van online surveillance.

1. Live

Een eerste vorm van toezicht is ‘live proctoring’. Hierbij kan een toezichthouder (de proctor) op afstand direct ingrijpen of corrigeren indien van toepassing. Deze vorm van surveillance lijkt het meest op de fysieke vorm van toezicht. De kandidaat wordt continu  gemonitord door middel van een geluidsopname, zicht op het scherm, een webcam en/of een mobiele telefoon met camera.

2. Opnemen en controleren

Een tweede mogelijkheid die je kunt inzetten is ‘opslag en controle’. Als toezichthouder kan je de complete toetsafname van een kandidaat terugkijken (inclusief schermopname en geluid). Het toezicht vindt hier dus niet ‘live’ plaats, maar achteraf.

3. Geautomatiseerd

Een derde mogelijkheid is ‘geautomatiseerde proctoring’. Hierbij voert de online surveillance-software verschillende checks uit om onregelmatigheden te signaleren. Je kunt dan denken aan afwijkend gedrag of omgevingsgeluiden. Zo kan een toezichthouder (proctor) achteraf eventuele fraude vaststellen en indien gewenst maatregelen nemen.

Conclusie – online surveillance bij examens

De mogelijkheden van digitaal toezicht op examens in de loop der jaren sterk geëvalueerd. Afhankelijk van het (maatschappelijk) belang van een examen, maak je als organisatie een keuze voor het type toezicht dat het beste past. Uiteraard is een combinatie van enerzijds fysiek- en anderzijds online toezicht ook mogelijk. Wil je meer weten over online proctoring en hoe jij het in kunt zetten? Neem dan contact op via 013 – 528 63 63.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Gerelateerde content

Vind snel antwoord