Ellipse

Verbeter de kwaliteit en integriteit van je learning en development met een digitale assessmenttool

Een digitale assessmenttool is een onmisbare toevoeging voor organisaties die zich richten op het toetsen van kennis, vaardigheden en competenties binnen hun ontwikkel- en opleidingstraject.  Een assessmenttool ondersteunt het complete toetsproces van ontwikkeling, planning en afname tot correctie en analyse. Bovendien beperkt de tool fraude, verhoogt de efficiëntie van de workflow, is volledig schaalbaar en borgt en verbetert de kwaliteit van de toetsen én de waarde van certificaten en diploma’s. Rowan van Swieten, senior consultant business development bij Optimum Assessment, legt uit waarom een digitaal assessmenttool niet kan ontbreken.

“Als het aankomt op toetsing, zeker summatieve toetsing – waarbij een diploma of certificaat op het spel staat – wil je een platform gebruiken dat kandidaten een optimale toetservaring biedt”, zegt Rowan. “Learning management systemen (LMS) of andere E-learning platformen zijn hier in essentie niet voor ontworpen. Bij deze platformen ligt de focus op het aanbieden en het overdragen van kennis en het volgen van de opleidingsvoortgang, waarbij met name veel formatieve toetsing wordt toegepast. Als je op hoog niveau wilt toetsen, biedt een digitale assessmenttool volledige ondersteuning, omdat het platform speciaal is ontwikkeld om het toetsproces te versterken.”

Hogere kwaliteit

Een digitaal assessmenttool biedt certificerende instanties meer informatie over de kwaliteit van de toets, de bijhorende content zoals vragen en antwoordmogelijkheden en de moeilijkheidsgraad ervan. Certificerende instanties kunnen na elk toetsmoment psychometrische analyses uitvoeren op basis van de resultaten. Op deze manier kan worden bepaald of de toets aan alle criteria voldoet op het gebied van validiteit, betrouwbaarheid, specificiteit, moeilijkheid, discriminerend vermogen, transparantie, (taal)technische kwaliteit en toetstechnische kwaliteit. Aan de hand van deze data kan een toets worden aangepast zodat deze beter aansluit bij de lesstof.

Fraude tegengaan

Niet alleen de kwaliteit  van een toets is essentieel voor certificerende instanties en opleiders. Integriteit is minstens zo belangrijk. Een certificaat of diploma heeft namelijk net zoveel waarde als de geloofwaardigheid van de opleider of opleiding, en heeft daarmee direct invloed op de carrière van de kandidaat. Welke negatieve gevolgen fraude kan hebben bewees het verleden. Door het (in)direct manipuleren van toetsresultaten liep het imago van meerdere organisaties een deuk op en waren diploma’s en certificaten in één klap niks meer waard op de arbeidsmarkt.

Een digitaal assessmenttool vermindert de kans op fraude aanzienlijk door verschillende toepassingen binnen het gehele toetsingsproces, van creatie tot toezicht. Rowan: “Met een digitale assessmenttool kun je op een eenvoudige manier verschillende varianten van een toets maken. Verschillende aspecten van de toets zoals de vragen, antwoordvarianten of de volgorde van vragen en antwoorden verschillen dan per student, per groep of per periode. Een assessmenttool biedt zelfs de mogelijkheid om voor elke kandidaat een unieke toets te genereren. Door de exclusiviteit van de toetsinhoud heeft het delen van toetsvragen en daarbijhorende antwoorden geen zin als anderen heel andere vragen krijgen.”

Ook tijdens het afnemen van de toets wordt fraude beperkt door real-time fysiek en digitaal toezicht of een combinatie hiervan, waarbij de toetssessie kan worden opgenomen en achteraf bekeken. Verder kunnen ook beperkingen worden opgelegd door het gebruik van bijvoorbeeld lockdown browsers. Rowan: “Door de combinatie van verschillende toepassingen sluiten we het lekken van vragen zo goed als uit en voorkomen we daarmee fraude.”


Adnan Maakoul (links) & Rowan van Swieten (rechts) bij Optimum Assessment.

 

Efficiënte en veilige workflow

Een digitale assessmenttool helpt organisaties tevens bij een efficiëntere inrichting van werkprocessen. Rowan: “Meerdere mensen, binnen of buiten een organisatie, kunnen tegelijkertijd in hetzelfde platform aan dezelfde toets of verschillende toetsen werken. Actielijsten op verschillende plekken of ellenlange mailwisselingen zijn hierdoor verleden tijd. In een assessmenttool is ieders werkvoorraad duidelijk inzichtelijk, op basis waarvan je vervolgens kunt sturen en plannen. Daarnaast kun je per gebruiker instellen wie toegang heeft tot welk onderdeel van het platform op basis van een uitgebreide rollen- en rechtenstructuur. Zo kunnen gebruikers zich richten op datgene waarvan ze iets moeten vinden, of waaraan ze iets moeten doen, zoals het maken of controleren van de vragen. Doordat het complete proces in één gesloten omgeving plaatsvindt, werk je niet alleen efficiënter maar zeker ook veiliger.”

Zuiver beeld van kennisniveau kandidaat

Met digitale assessmenttools is het mogelijk om adaptief te toetsen. Daarbij past het systeem zich aan, aan het kennisniveau van de kandidaat. Rowan: “Stel: een kandidaat beantwoordt een aantal vragen van een bepaald kennisniveau goed, dan biedt het systeem automatisch vragen van een hoger niveau aan. Zo stelt het toetsplatform tijdens de toets het kennisniveau van de kandidaat vast. Daardoor sluit de toets beter aan bij het niveau en heb je opleidende instantie een zuiver beeld van de kennis van een kandidaat.”

Flexibiliteit door combinatie papier en digitaal

Naast de mogelijkheid om digitaal te toetsen, , biedt een digitale assessmenttool ook de mogelijkheid om toetsen op papier af te nemen. Rowan legt uit: “Het registreren, creëren, nakijken en analyseren is digitaal, alleen de afname vindt op papier plaats. Organisaties die dat willen, kunnen de toets afdrukken. De ingevulde examens kunnen vervolgens worden gescand, waarna het nakijken digitaal vervolgt kan worden, net als de rest van het toetsproces. Dit biedt flexibiliteit voor organisaties en kandidaten”.

Laagdrempelig en gelijkwaardig toetsen

Ook voor degenen die de toets afnemen, heeft een digitaal assessmenttool duidelijke meerwaarde. Een digitale toetsafname is over het algemeen gebruiksvriendelijk en laagdrempelig, zodat de kandidaat zich alleen op de toets kan te focussen. Hierbij geldt dat een toets voor iedereen zoveel mogelijk onder dezelfde omstandigheden plaatsvindt. Ten behoeve hiervan biedt een digitale assessmenttool mogelijkheden om kandidaten met audiovisuele beperkingen te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan tekst-to-speech opties, het wijzigen van de lettergrootte en de kleurweergave.

Essentiële aanvulling op LMS

Een digitaal assessmenttool is een essentiële aanvulling op een bestaand LMS voor het verbeteren van het learning en development proces. Het biedt gespecialiseerde functies die de kwaliteit van toetsen verbeteren, fraude voorkomen en adaptieve toetsing mogelijk maken. Rowan: “De borging van kwaliteit van toetsen zorgt voor het behoud van de waarde van certificaten, diploma’s en daarmee ook de certificerende instantie. Wie de toetsing in zijn organisatie continu up-to-date en veilig wil houden, kan niet om een digitaal assessmenttool heen.”

Decor

Meer informatie over de voordelen van digitaal toetsen lees je in ons e-book “de kracht van digitaal toetsen”.