Ellipse

Hoe serieus neem jij jouw digitale toets?

Ralf Spiering

Experts in het toetsdomein aan het woord: Ralf Spiering

Al bijna 5 jaar werk ik, Ralf Spiering, in de wereld van digitale toetsing. Als Senior Business Consultant bij Optimum Assessment help ik klanten bij de aanschaf van onze software en daardoor de verbetering van de digitale toetsing. In deze rol bevind ik mij op de scheidslijn van ons product- en dienstaanbod enerzijds en de wensen van de klant anderzijds. In dit krachtenveld zoek ik altijd naar de optimale oplossing voor alle partijen.   

 

Nieuwe mogelijkheden in de wereld van toetsing en examinering

In de toetswereld zijn termen als ‘betrouwbaarheid’ en ’kwaliteit’ belangrijke begrippen. Daarbij heeft deze wereld een wat ouderwets en stoffig imago. Dit imago strookt in mijn beleving echter niet met de mogelijkheden die er zijn op het gebied van digitale toetsing. Na een eerste fase waarin het overgrote deel van de toetsen is overgegaan van papier naar digitaal, zitten we inmiddels in een fase waarin de uiteenlopende mogelijkheden en functionaliteiten van toetssoftware een grotere rol spelen. Een innovatieve softwareomgeving die de gewenste betrouwbaarheid en kwaliteit van de toetsen alleen maar ten goede komt. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud. Maak je gebruik van (de 18) verschillende vraagsoorten om jouw examen in te richten? Of aan de afnamemogelijkheden zoals het volledig thuis afnemen van een toets, het zogenaamde online proctoring. Bovendien zijn er tal van mogelijkheden om je digitale toetsproces verder te verbeteren.

Toetsen om te certificeren

Een van de belangrijkste factoren bij digitaal toetsen is in mijn beleving de uiteindelijke certificering. Wat is de daadwerkelijke waarde van een behaald examen? Zo zijn er toetsen bij wet geregeld. Denk hierbij aan certificaten die behaald moeten worden om je werk naar behoren te kunnen doen of überhaupt te mogen uitvoeren. Serieuze aangelegenheden waar de toetssoftware de betreffende high-stake examens volledig en bovenal veilig moet faciliteren. Het vervolgens benutten van alle beschikbare mogelijkheden van die toetssoftware om te komen tot de ultieme toetservaring is stap 2.

Vanuit de kern toetsen

Naast het borgen van de kwaliteit van de toets vind ik het belangrijk dat de software verschillende mogelijkheden biedt en daarmee flexibel vorm te geven is door de gebruiker. Bij Citrus Andriessen hebben we momenteel onder andere focus op de doorontwikkeling van Optimum Editor. In deze module wordt de kern van de toets ontwikkeld. Een geïntegreerde workflow zorgt voor optimale efficiency. Alle informatie is veilig, interactie tussen verschillende gebruikersrollen wordt gefaciliteerd en uiteindelijk kan er een volledig toets samengesteld worden. Gemak, zonder aan kwaliteit en veiligheid in te boeten!

Kies voor jouw toetsing voor gemak, zonder aan kwaliteit en veiligheid in te boeten.

Ralf Spiering

Decor

Wil je meer weten over digitaal toetsen? Laat een berichtje achter via ons contactformulier!