Digitale toetsing biedt zowel uitdagingen als mogelijkheden. De overstap naar een digitaal toetsingsysteem reikt verder dan enkel het implementeren van nieuwe technologie; je creëert een compleet nieuwe methode van kennisverificatie en certificering. Het grote vraagstuk is: hoe genereer je draagvlak voor deze verandering en overtuig je alle betrokkenen van de voordelen? Met 30 jaar ervaring in digitale toetsing, delen wij graag enkele inzichten.
Voordat je begint met het implementeren van digitale toetsing, is het belangrijk om in beeld te brengen wie de betrokkenen zijn. Van kandidaten en itemconstructeurs tot managers en IT-personeel; iedereen heeft een stem. Deze groepen hebben verschillende behoeften en zorgen, en het is van groot belang deze te doorgronden.
Als je mensen wilt meekrijgen in verandering, moet je kunnen uitleggen waarom de verandering nodig is. Bedenk dus, welke voordelen digitale toetsing voor jouw organisatie gaat bieden. Is het efficiëntie door zaken te automatiseren via bijvoorbeeld handig workflow management? Een betere en kwalitatievere vorm van toetsconstructie of toetsafname? Minder hoge administratieve lasten? Zorg dat je deze voordelen helder en aantrekkelijk communiceert met iedere relevante stakeholder.
Een cruciale overweging bij het creëren van draagvlak voor digitaal toetsen is het kiezen van het juiste toetsplatform. Niet elk platform is geschikt voor jouw specifieke organisatie of behoeften. Zoek naar een platform dat niet alleen betrouwbaar en veilig is, maar ook voldoende flexibiliteit en schaalbaarheid biedt om aan jouw specifieke eisen te voldoen. Of het nu gaat om bepaalde rapportagebehoeften, integratie met bestaande (LMS-) systemen of bepaalde toegankelijkheidsopties (zoals verklanking).
Het werken met een (nieuw) digitaal toetsplatform kan in eerste instantie overweldigend klinken. Dit geldt zeker voor mensen die minder technisch onderlegd zijn. Door het aanbieden van gerichte training en ondersteuning, kun je ervoor zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt met het nieuwe systeem en er binnen no time mee uit de voeten kan.
Zorg dat je relevante stakeholders – van examenconstructeurs tot examenkandidaten – betrekt bij de besluitvorming rondom het digitale toetsproces. Betrek hen bij het ontwerpen van dit proces, laat hen feedback geven en neem suggesties serieus. Zo creëer je een gevoel van eigenaarschap, wat het uiteindelijke draagvlak alleen maar vergroot.
Voordat je het digitale toetsproces volledig implementeert, is het slim om een pilot te draaien. In onze eerder geschreven blog (‘digitaal toetsen gefaseerd invoeren’) onderscheidden we al drie soorten pilots die je hierbij kunnen helpen. Zo kun je eventuele problemen vroegtijdig identificeren en oplossen. Bovendien kan zo’n pilotproject een waardevol voorbeeld zijn om te laten zien hoe digitale toetsing in de praktijk werkt!
Tip. Heb je bijvoorbeeld meerdere examenlijnen? Overweeg dan om digitaal toetsen stapsgewijs in te voeren en maak de keuze om met slechts één van de examenlijnen te beginnen.
Net als bij elk nieuw systeem, zal er ook op het vlak van digitale toetsing ruimte voor verbetering zijn. Maar dat hoort erbij, zolang je maar leert en verbetert en blijft streven naar de ultieme toetservaring. Creëer mechanismen om regelmatig feedback te verzamelen en te implementeren, zodat je het proces voortdurend blijft verbeteren.
Benadruk niet alleen de grote, langetermijnvoordelen van digitale toetsing. Zorg dat je juist ook de kleine, snelle overwinningen inzichtelijk maakt en deelt met je team. Misschien is het proces van toetsconstructie al snel zichtbaar efficiënter, of krijgen examenkandidaten sneller hun resultaten te zien. Het delen van deze quick wins kan een grote motivator zijn.
Met 30 jaar ervaring in de markt van (digitale) toetsing en examinering, heeft Optimum Assessment al vele organisaties succesvol bijgestaan in de overstap naar digitaal toetsen. Onze in-house expertise gaat verder dan enkel het leveren van software. Wij bieden zowel technische kennis over de implementatie van digitaal toetsen, als inhoudelijke kennis over toetsontwerp en -analyse.
Het overstappen naar digitaal toetsen kan een uitdagend proces zijn. Maar door draagvlak te creëren, je organisatie goed voor te bereiden en het juiste platform te kiezen, kun je de overgang soepel en succesvol maken. Wil je meer weten hierover? Neem dan contact met ons op.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze digitale toetssoftware? Neem contact met ons op!